Liikuntakuukaudet 2015

Kymijoen Ratsastajat osallistui kesä-elokuussa 2015 SRL:n järjestämään Liikuntakuukaudet-kampanjaan, jossa tarkoituksena oli tehdä mahdollisimman monta uutta lajikokeilua vähintään kahden seuran jäsenen voimin. Kokeiluista kirjoitettiin blogipostaukset, jotka luettavissa alla:

JOOGA

Kymijoen Ratsastajien kuntohaastejoukkue kävi tutustumassa joogaan Peippolan vanhalla koululla Elimäellä 8.6. ja 22.6. Osalle meistä jooga oli jo ennestään tuttu harrastus, mutta mukana oli myös niitä, joille kosketus lajiin oli ensimmäinen, muun muassa minä itse. Joogaan liittyy paljon ennakkoluuloja ja piintyneitä mielikuvia, ja varmasti myös epäilyksiä siitä, voiko se olla tehokas liikuntamuoto, jos näennäisesti ei tehdä ”mitään”. Toisaalta, sitä on monissa yhteyksissä kehuttu ratsastajille erinomaiseksi oheisliikunnan muodoksi, joten vaikka minullakin joitain ennakkoluuloja kieltämättä oli, lähdin avoimin mielin mukaan. Kuntohaaste-kampanjan ja Liikuntakuukausien hyvä puoli on ehdottomasti se, että joukkuehengen innostamana lähtee kokeilemaan sellaisiakin asioita, joita ei yksinään tekisi.

Koska mukana oli myös ensikertalaisia, teimme kummallakin kerralla perusliikkeisiin kuuluvaa, aloittelijoillekin sopivaa kobraa. Ennen varsinaista liikettä eli asanaa tehtiin valmistelevia harjoituksia, ja lopuksi loppurentoutus. Ohjauksen tahti oli rauhallinen ja ohjeet selkeitä, joten aloittelijankin oli helppo pysyä mukana, ja samalla rentoutua ilman ”suorituspaineita”. Liikkeiden tehon myös tunsi kehossa. Myös omaan ryhtiin ja hengitykseen sai paljon uusia näkemyksiä. Kokeiluista jäi hyvä maku, ja kiinnostus joogaa kohtaan jatkossakin. Joogan kehutut hyödyt henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille ovat niin kokonaisvaltaisia, että niistä löytää varmasti jokainen paljon asioita, joita haluaisi itsessään kehittää.
– Krista


KIIPEILY

f92a0574-6267-4706-b623-5968afeb1c78
Adrenaliinia Atreenalista

Oli lauantai-ilta eli parasta nuorten illanviettoaikaa, mutta siitä huolimatta teini-ikäinen Nella uskaltautui yli-ikäisen ja yli-innokkaan aikuisen, siis minun seuraani.
Olimme molemmat katselleet haikeina Tykkimäessä aina kiipeilyradan suuntaan, mutta noin tunnin jonotusaika oli joka kerta tylysti karistanut aikeemme. Nyt, syksyn viimeisenä huvipuiston aukioloviikonloppuna, suuntasimme päämäärätietoisesti portilta suoraan kohti kiipeilyrataa eli Atreenalia ja jes! pääsimme heti sovittelemaan kypäriä ja valjaita.
Emme oikein osanneet odottaa mitään, kyse oli paljolti itsensä voittamisesta, mutta selvästi molempia jännitti. Nella ei ollut ollut missään kiipelemässä, minä olin joskus ollut kiipeilyseinällä sekä kokeillut kalliolaskeutumista. Silmäilimme molemmat tulevaa rataa herkeämättä samalla, kun valvoja yritti ohjata valjaiden lukkojen käyttöä ja kysellä, haluammeko korkealle vai matalalle, voima- vai tasapainoradalle. ”Korkealle!” sanoimme yhteen ääneen. Totesimme myös tasapainoradan olevan meille hyödyllisempi.
Rata koostui neljäntyyppisistä tehtävistä, joista yhdessä tasapainoteltiin kävellen erilaisia putkia tai vaijereita pitkin, yhdessä käveltiin tai ryömittiin verkkoa pitkin, yhdessä heilautettiin itsemme tasanteelta toiselle ja yhdessä liu’uttiin vaijeria pitkin.
Verkkoja pitkin kävely tai ryömiminen oli suorastaan lapsellisen helppoa, vain polvia sattui ryömiessä. Tasapainottelu kävellen oli muuten ok, mutta kun vaijeri tai putkirivistö samalla nousi yhä ylemmäs, alkoi tuskanhiki puskea esiin. Kumma kyllä, valjaat toivat ihmeellistä turvallisuudentunnetta, sillä koko ikäni olen taistellut korkeanpaikan kammoa vastaan ja tässä kammo oli läsnä vain hetkittäin. Valjaat oli myös tällä kiinteällä radalla suunniteltu niin, että käytännössä kiipeilijä ei voinut vahingossakaan irrottaa itseään turvavaijerista, sillä toista lukoista ei irrotettu lainkaan, vaan se kuljetettiin metallilaattojen ohi tehtävästä toiseen.
Kun jo heti alkuvaiheessa tuli kuitenkin eteen tehtävä, jossa oli useampi tasanne ja niiden välit piti ylittää köydellä itsensä heittäen, oli pakko hetki hengähtää. Tässä tarvittiin jo hieman fyysistäkin voimaa. Rennosta heilautuksesta tuskin saattoi puhua, niin kouristuksenomaisesti pidin kiinni köydestä. Myös Nellalla oli samanlaiset tunteet. Kun seuraavassa tehtävässä sai valita, käveleekö vaijeria pitkin vain leikkiikö köydellä Tarzania, valitsimme vaijerin.
Henkisesti vaikeinta oli liukuminen, jossa oli pakko heittäytyä valjaiden varaan. Kiristelimme valjaita toisenkin kerran ennen kuin uskaltauduimme matkaan. Vastassa oli patja, josta roikkuivat kädensijat. Niiden avulla piti vetää itsensä ylös seuraavalle tasanteelle. ”Entä jos en saakaan kädensijoista kiinni ja pääse tasanteelle”, pohti Nella ennen liukua. Mutta liuku sujui kuten oli suunniteltukin, samoin itselläni.
Toisen, hieman pidemmän liu’un kanssa kävi hassummin. Kesken liu’un valjaitteni köydet kääntyivät niin, että tömähdin patjaan selkä edellä ja liu’uin vaijeria pitkin takaisin puoliväliin. Muutaman sekunnin aikana ehdin jo saada päähäni monta naurettavaa ajatusta, entä jos jäänkin tähän roikkumaan, koskakohan joku huomaa, miten minut saadaan täältä alas :) Kunnes aivoni toimivat taas ja aloin kiskoa itseäni vaijeria pitkin kohti patjaa.
Huh, selvisimme! Ja hieman hikinenkin reissu se oli. Siitä emme tosin ole varmoja, mikä osuus oli helteellä, mikä oli tuskanhikeä ja mikä puhdasta fyysistä rasitusta.
Rata oli kyllä nimensä veroinen. Adrenaliinia suorastaan pursui kroppaamme ja puolikas kotimatka meni ihan hujahtaen kokemuksia kerraten. Nella suunnitteli menevänsä uudestaan heti kun se vaan olisi mahdollista. Itselläni oli kaksijakoinen olotila. Toisaalta olin voittanut itseni ja se ehkä riitti, mutta ehkä sittenkin. Pitäisiköhän sitä ensi vuonna kokeilla voimarataa, kun olisi tässä vuoden vähän treenannut…

– Sonja Sihvola
Kuntosaliharjoittelu

Yhtenä liikuntakuukausien haasteena kävimme kokeilemassa kuntosaliharjoittelua, joka teki hyvää jumissa oleville hartioille ja olemattomille vatsa- ja selkälihaksille. Kävimme koko heinäkuun ajan kerran viikossa yksityisellä salilla. Vaikkei varsinaista ohjaajaa ollut, oli joukossa kokemusta sen verran, että pääsimme alkuun turvallisesti.

Ensimmäisellä kerralla teimme alkuverryttelyt salilla, mutta sen jälkeen yritimme alkuverryttelyksi pyöräillä paikalle, alku- ja loppuvenyttelyt teimme huolellisesti, etteivät paikat kipeytyneet. Ylätalja, selkäpenkki ja jalkakyykyt painoilla olivat mieluisat harjoitteet.

Harjoituksista oli selkeää hyötyä. Löysin kadonneen ryhdin ja lapaluut sekä rintaranka aukesivat. Sen huomasi myös ratsastuksessa. Siitä jäi myös halu jatkaa kuntosalilla talven aikanakin.

– Katri Jussila

MELONTA

Kanootin kapean vesille laskin…

Kuivan maan asukkeina elimäkeläisille kuntohaasteen jäsenille vetiset harrastukset ovat perin vieraita.

Meillähän vettä ei ole kun kaivossa, ja sielläkin satunnaisesti. Koska tarkoitus oli kuitenkin kokeilla uusia

lajeja, kaivoi allekirjoittanutkin puhelimen esille ja ”vaati” tuttavapariskuntaa lunastamaan heikolla hetkellä

antamansa lupauksen melontaretkestä Kymijoella.

Sää suosi viisikkoamme, joka töitten jälkeen suuntasi kauniina maanantai-iltana joen partaalle. Pienen

tietoiskun ja pelastusliivien pukemisen jälkeen Katri sai ikioman kajakin alleen, Jasu ja Nella tungettiin

merikajakkiin ja Heini Hannan kanssa jokikajakkiin. Ja suokaa toki anteeksi, jos jokin nimitys meni nyt

väärin…Tarkoituksena oli meloskella kaikessa rauhassa ylävirtaan ja kiertää pari saarta Terhin ja Tommin

toimiessa omilla kipoillaan huoltojoukkoina ja oppaina. Mutta kuinkas kävikään. Tyttöjen kaksikossa

peräsimeen tuli jokin häiriö ja tytöt aloittivat melontauransa laskemalla pienin kosken läpi alavirtaan niin

että humpsahti Tommin meloessa perässä inkkarikanootilla kuin paraskin Hiewatha.

Lopulta, kun tytötkin oli saatu taas kosken yläpuolelle, nautimme kauniista kesäillasta leppoisasti

meloskellen auringon painuessa mailleen. Rehellisyyden nimissä on kyllä todettava, että reittimme saaren

ympäri muistutti varmasti sian kirkkotietä, sillä oli yllättävän hankalaa saada kajakkia kulkemaan suoraan.

Hyvin huomasi, miten suuret voimaerot käsissä on, ja miten kajakki alkoi aina kääntyä meillä oikeakätisillä

vasemmalle. Kyllähän Tommi YRITTI selittää kallistamisesta ja koko vartalolla melomisesta, mutta

ensikertalaisilla oli tarpeeksi tekemistä ”ajolinjojen” valinnassa, joten siltä osin opit taisivat valua

Kymijokeen. Kajakkikaksikoissa peräsimelle oli jonkinlaiset pedaalit olemassa, joiden avulla kajakki kääntyi

yllättävän helposti. Ongelma vaan oli se, että Heini löysi kyseiset läpykät VASTA, kun olimme aikeissa

rantautua ja tyttöjen kajakissa vaijereihin tuli jotakin häikkää, eikä peräsin toiminut kuin strömsössä. Jottei

asia jäänyt vaivaamaan, Heini ja Hanna tekivät vielä pienen kierroksen, ja totesivat, että asiat voi tehdä

helposti tai kuten tuli tehtyä, vaikeamman kautta ilman peräsintä!

Illan päätteeksi Heini pääsi vielä kokeilemaan Tommin inkkarikanoottia, jonka hallinta tuntui aluksi täysin

ylivoimaiselta. Maltti oli valttia ja Tommin meloskellessa vieressä kajakilla, kanoottikin alkoi totella sen

verran, ettei uutta koskenlaskua illan aikana nähty.

Auringon laskiessa mailleen olimme taas yhtä upeaa liikuntakokemusta rikkaampia. Ilta oli lämmin ja keli

mitä kaunein, joten voi hyvällä omallatunnolla sanoa, että oli upea kokemus hyvässä seurassa. Iso kiitos

kuuluu isännillemme Terhille ja Tommille, jotka pyyteettömästi opastivat meitä ja lainasivat omia

välineitään ryhmä rämälle.

– Heini
VESIJUOKSU ja VESICIRCUIT 
Rummutusta hymynaamoilla
Olen toki paljon viettänyt aikaa uimahallissa, mutta tietenkin ihan oikeasti uimalla :). On tunnustettava, että vesijuoksu on näyttänyt vähän mummojen touhulta ja vesijumppakin on kieltämättä vähän hassunnäköistä, kun näkyvillä on vain kasa pomppivia päitä. Tämä käväisi mielessä myös tällä kokeilukerralla.
Kun vesijuoksun lisäksi oli mahdollisuus kokeilla myös vesicircuittia, tuli hommaan pikkuisen lisää haasteen makua ja päätin kasata joukkueen. Uimahalliin meitä marssi neljä kiinnostunutta kokeilijaa.
Yllättävä vastavirta
Aloitimme vesijuoksulla. Tärkeää oli säilyttää oikea asento eli jalat polkevat suoraan alaspäin ja yläkeho kallistuu hieman eteenpäin, kädet saavat tulla mukaan jopa liioitellen. Kun liikkeelle pääsi, oli homma ihan helppoa.
Ainoan haasteen toi pieni ristiaallokko, joka aiheutui ilmeisesti siitä, että juoksijoita kulki molempiin suuntiin. Suuntaa vaihtaessa tuli tunne kuin olisi juossut vastavirtaan, mikä toki toi kaivattua vastusta.
Kun asennon sai pidettyä vakaana, voi vesijuoksussa samalla tavalla nostaa polvia ja tehdä muitakin vaihtelevia juoksuliikkeitä kuin maan pinnalla.
Tasapainoa lötköpötköillä
Vesijuoksun aikana olimme silmäilleet altaan reunoille, jonne oli kerätty outoja välineitä, kuten kaulimia ja hymynaamoja, lötköpötköt olivatkin jo tuttuja lasten uimakouluista. Niiden päällä piti tasapainotella. Eniten vaikeutta aiheutti pötkön päälle ”kiipeäminen” vedessä, mutta sen jälkeen tasapainoilu oli helpompaa.
Hymynaamoilla rummuttelimme veteen sekä teimme veden alla ”jousipyssyvetoja”. Kaulimilla teimme keppien tavoin mm. pystysoutua ja liikkeissä käytettiin myös muita välineitä vastusta lisäämään. Näin ensikertalaisella meni hetki, jotta sormet löysivät oikean reitin oikeaan koloon, mutta lopulta kaikkien outojen välineiden tarkoitus selvisi. Osa liikkeistä tehtiin altaan reunasta kiinni pitäen.
Pehmeä vaikutus
Mielenkiintoisinta oli oikeastaan loppuvenyttely, joka myös tehtiin altaan reunasta kiinni pitäen. Oli hauska huomata, miten tutut venyttelyliikkeet muuntautuivat veteen. Mutta kuten ohjaajammekin totesi, vedessä liikkeiden vaikutus lihaksistoon on paljon pehmeämpi, joten rankkakaan vesicircuit ei saa lihaksia kipeiksi.
Vesiurheilussa on sekin upea lisä, että lihaksisto pääsee palautumaan myös saunan avulla ja siellä viivyin pitkään. Aluksi hyvin tiiviissä tunnelmassa, kun saunaan pakkautui lähes koko ryhmä, parikymmentä naista, ja lopuksi ruuhkan purkauduttua nautimme vielä väljemmistä tiloista.
Tunnelma oli mukava ja seura oli hyvä. Muutama meistä päätyikin jatkamaan vesijuoksua kerran viikossa, mutta itse pidän enemmän uinnista. Tosin tilaisuuden tullen kokeilen varmasti vastaavaa myöhemminkin!
Sonja Sihvola

JUOKSU ELI Jannen iltalenkki

Kaikkea se kilpailuvietti teettää…

Kaippa meillä jokaisella on sisäänrakennettuna jonkinlainen
kilpailuvietti. Jos ei nyt suorastaan halu olla parempi kuin muut, niin
ainakin se, ettei huonommaksi voi jäädä. Joskus se voi kannustaa meidät
uskomattomiin suorituksiin ja ylittämään itsemme.

Tuli sanottua TAHDON, tai siis tässä tapauksessa joo joo. Yht’äkkiä
huomasinkin olevani yksi valituista. Ja kun kuntohaasteessa ollaan,
silloinhan kuntoillaan, eikö niin? Porukassa tulee tehtyä asioita ja
lähdettyä mukaan juttuihin, joista yksin pysyisi yhtä kaukana kuin itä
on lännestä. Ja juokseminen on allekirjoittaneelle juuri sellainen
juttu. Mutta se kuuluisa kilpailuvietti… jos kerran muutkin, niin
kyllä minäkin. Ja eikun ilmoittautumaan Jannen Iltalenkille, ei nyt
sentään Katrin tavoin kympin kilpasarjaan, reilun vitosen hölkkäsarjaan
kumminkin.

Kummasti se vaan tossu meni toisen eteen, kun kilpailuvietti nosti
päätään, vai oliko se se kuuluisa suomalainen sisu, kuka tietää…
Kilometripylväät eivät nyt varsinaisesti vilisseet silmissä, mutta matka
taittui pääasiassa rauhallisella ravilla Kissamäen päälle ja siitä
viimeiselle kilometrille kohti maalia. Kenkä hankasi (mitkä ihmeen
juoksukengät?!), happi loppui, kylkeen pisti, mutta sisu (nyt se oli
kyllä se sisu) ei antanut periksi siirtyä käyntiin kotiyleisön edessä.
Maaliviivalla oli kyllä voittajan fiilis. MINÄ tein sen, juoksin melkein
koko matkan!

Jannen Iltalenkillä 17.6.2015 oli mukana neljä kuntohaasteen
osanottajaa, ja lisäksi useita muita Kymijoen Ratsastajien jäseniä
Heini

PYÖRÄILY

ABC-pyöräily

Olin jo jonkin verran pyöräillyt alkukesän aikana, kun päätimme Heinin ja Sonjan kanssa osallistua yöpyöräilyyn noin 55 km (joka oli todellisuudessa lähempänä 65 km:ä).
Päivä oli sateinen ja tuulinen, mutta ilta oli poutainen ja tyyntyi. Ilmoittauduimme paikan päällä, saimme kahviliput ja jättikokoiset heijastinliivit. Lähtö tapahtui Korian ABC-asemalla.
Lähdimme joukolla matkaan ja alkuun oli vähän ruuhkaa, joten pelkäsin, että törmään johonkin. Sitten nopeasti jono muodostui. Heini paineli menemään uudella pyörällään alkuosuudella, myös himopyöräilijät suihkivat ohi kuin lentämällä (olikohan sähköpyörät :) Ajoin alkumatkan rauhallisempaan tahtiin Sonjan kanssa, jonka lainapyörän vaihteet temppuilivat. Hän jäikin sitten omaan tahtiin. Ekalta juottopaikalta jatkoin Heinin kanssa. Saimme edellisen ryhmän kiinni ja saimme aikamoista kyytiä, siis peesissä ajamista, oli mahtavaa mennä mukana.
Toisella juottopaikalla oli suolakurkkua ja juotavaa. Sitten painatimme Löytyn suoria ja mutkia hienossa ilmassa ja kyllähän se alkoi jo viimeisillä kilometreillä tuntua reisissä.
Viimeinen loiva nousu tuntui ikuisuudelta, mutta lopulta päämäärään pääsimme kaikki onnellisina voittajina (itsemme!) Munkkikahveja mutustellessa olo oli väsynyt, mutta tyytyväinen. Kannatti lähteä! T: Katri

PESÄPALLO:

Petollinen pesäpallo

Kymijoen Ratsastajien kuntohaasteporukan viisi innokasta, Katri, Krista, Heini, Nella ja minä eli Sonja kävivät keskiviikkona 10.6. kokeilemassa pesäpalloa Elimäen Raussilan seuratalon kentällä, jossa pesäpalloillaan joka keskiviikko.
Lapsena pelattiin kovastikin pesäpalloa, joten eihän sen nyt niin vaikeaa pitäisi olla. Aika kuitenkin muuttaa tilannetta, eikä se aluksi niin helppoa ollutkaan. Vaikka onhan sitä koulussakin pelattu, mutta siitäkin on jo kulunut, hups 30 vuotta!
Ensin palloteltiin ja siinä oli mukava huomata, että kopin vielä sai suhteellisen sujuvasti. Sitten harjoiteltiin lyöntejä. Olin ensin kenttävuorossa ja vaikka tuulikin melko reippaasti, tuntui silti nololta, ettei osannut edes kunnolla heittää. Sitten onneksi huomasin, että fiksuinta onkin heittää sille lähimmälle pelaajalle, eikä yrittää kaukaa kotipesälle saakka…ainakaan näin alkuvaiheessa. Näin heitoista tuli hiljalleen tarkempia.
Se se vasta noloa  olikin, kun lyödessä ei meinannut osua palloon tai kun osui, oli pallon kaari niin löysä, että kuka vain sai sen kiinni. Mutta kun muisti hieman ennakoida palloa, alkoivat lyönnitkin tulla vahvemmiksi. Osumatarkkuutta täytyy kyllä vielä hioa.
Lopulta päästiin pelaamaan. Hieman epäillen katseltiin, että tuleeko tästä peliä, mutta kyllä tuli hyvä peli, olihan siellä kokeneitakin joukossa ja kilpailuviettikin heräsi. Itse pääsin vielä toisen joukkueen syöttäjäksi ja oli mukava huomata, että mitä pidemmälle peli eteni, sitä suoremmiksi tulivat syötöt, vaikkakin tuuli vaikutti pallon kulkurataan jonkin verran.
Pesäpallo olikin muistamaani monipuolisempaan. Keskittymiskykyä tarvitaan, sillä pallo voi tulla välillä mistä suunnasta tahansa, kun yritetään polttaa pesillä kärkkyviä pelaajia. Haasteellista olikin yrittää nopeasti muistella pelin sääntöjä.
Pesäpalloa lyödessä tulee mukavaa kiertoliikettä, tarkkuutta harjoitetaan sekä lyödessä että palloa kiinni ottaessa. Ripeä juoksu pesältä toiselle nostaa nopeasti sykettä, joka ehtii sopivasti aina laskea ennen seuraavaa juoksua tai lyöntivuoroa odotellessa. Vain heittäminen tuntui hieman yksipuoliselta pelkällä oikealla kädellä, mutta toisaalta juuri oikea käsi kärsii usein liikkuvuuden puutetta ja tässä liikerata oli kyllä hyvin laaja. Tässäkin lajissa on muistettava hyvät alku- ja loppuverryttelyt. Rasitus tuntui kropassa kyllä välittömästi treenin jälkeen.
Kaikilla oli mukavaa, vaikkei ihan osunut palloon tai saanut koppia, mutta enemmän tuli innostus harjoitella näitä asioita. Eli nälkä tuli vähän tähänkin lajiin ja saattoihan positiiviseen mielikuvaan vaikuttaa myös se, että MEIDÄN JOUKKUE VOITTI :).